12 april 2018

Details waar u makkelijk het verschil mee maakt

Afgelopen week had ik gereserveerd in een restaurant waar ik nooit eerder geweest was. Benieuwd naar de keuken en het interieur vertrok ik vol goede verwachtingen.

Eens aangekomen in het restaurant, viel me meteen op dat er niemand zat. We waren de enige klanten. Op zich niks mis mee, maar ik had dan toch een beetje argwaan over de versheid van de producten.

De dame kwam meteen ter hulp en bood ons de menu kaart aan. Ze deed dit op een vriendelijke en gedienstige manier. Ik keek uiteraard vol spanning naar het eerste gerecht. Nog voor ze met het eten kwamen, bracht ze al wat brood met enkele specialiteiten van het huis erbij. Tot mijn grote verbazing kraakvers. De toon was gezet!

 De rest van het eten dat volgde was ontzettend lekker en heeft me bijzonder gesmaakt. Je zou dus denken dat ik de zaak met een zeer goed gevoel verlaten heb. Maar dit was niet het geval… Hoe komt dit toch?  

In mijn ogen had de medewerkster nog enkele kleine maar belangrijke verbeterpunten:

De dame in kwestie deed haar job wel, ze was vriendelijk, gedienstig en al wat je wil, maar ze liet toch enkele cruciale steken vallen. Deze elementen hadden er voor gezorgd dat ik wel met dat zeer goede en positieve gevoel naar buiten zou gegaan zijn.

1.      Wees proactief en ontzorg je klant

Toen ze het hoofgerecht bracht, was mijn drinken al op. De vrouw stelde me niets voor om extra te drinken (hier had ze makkelijk omzet kunnen realiseren) Dit zorgde ervoor dat ik nadien, tijdens mijn eten continu moest kijken waar de dame was omdat ik gewoonweg dorst had.

2.      Klantgerichtheid zorgt voor extra omzet en winst

Na het hoofdgerecht kwam ze niets vragen of we de dessert kaart nog wouden hebben. Eventueel een koffie ter afsluiting van… Ook hier moest je als klant initiatief nemen. Hetgeen ik spijtig vind want de zaak was op 2 andere personen na volledig leeg. In mijn ogen een gemiste kans om de omzet te verhogen en ons een super gevoel te geven.

3.      Klantvriendelijk is niet gelijk aan klantgericht

De algemene houding van de dame was wel klantvriendelijk, maar zeker niet klantgericht. Ze deed haar job met een glimlach, was beleefd en vriendelijk. Maar de essentie van haar taak vergat ze. Ontzorg je klant en zorg dat deze niets te kort komt. Wees en echte gastheer of gastvrouw. Dit zorgt ongetwijfeld voor een goed gevoel bij je klant en een mooiere omzet.


Kortom, ook al krijg je veel toegevoegde waarde van het restaurant en zitten de smaken goed, dit is nog geen garantie voor een wauw gevoel bij je klanten.

Zorg dat je mensen zich hiervan bewust zijn en zorg dat je klanten met een WAUW gevoel naar buiten gaan. Dit helpt zeker te voorkomen dat je restaurant leeg zit…

Laat uw medewerkers uitblinken

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x